Omgevingscommunicatie: 2 ervaren experts geven de ins en outs
Hoe doorbreek je het NIMBY-syndroom
In Nederland zijn ze met honderden, de omgevingsmanagers of -communicatiespecialisten die grote of kleine projecten in goede banen helpen leiden, die dialogeren met boze buren en participeren met middenveldorganisaties allerhande. Zijn onze noorderburen andermaal een “gidsland” dat zich met zevenmijlslaarzen een weg baant doorheen het moeras van complexe projecten? Of beweegt er in Vlaanderen de jongste jaren ook wat rond “omgevingsmanagement”?
In de aanloop naar de verkiezingen van juni en oktober staat het thema extra hoog op de agenda: hoe zijn betere communicatie en meer zorg voor de omgeving onderdeel van de oplossing voor de vergunningsproblematiek, de toekomst van ondernemerschap en industrie in Vlaanderen en het waarmaken van een kwaliteitsvolle publieke ruimte en infrastructuur?
Joris Bulteel en Annik Dirkx schreven onlangs een boek met als titel ‘Buurman, wat doet u nu?’. Akkoord, de titel leenden ze van een televisiereeks uit dat “gidsland”, maar de inhoud vulden ze met talloze praktijkvoorbeelden uit Vlaanderen, aangevuld met nuchtere analyses en heldere tips die ze graag met jullie delen.
Want een goede buurman, die zoeken we toch allemaal?